title
title
title
title
title
title
בית האריזה

בית האריזה איילת-השחר 

בית האריזה שודרג והותאם לאריזת פירות שונים הגדלים בקיבוצנו: שזיף, משמש ורימון,  ובחורף למיון אבוקדו. 


אנו אורזים בו פרי לשוק המקומי וליצוא, תוך עמידה בכל התקנים הנדרשים, הן בשוק המקומי והן במדינות אליהן אנו מייצאים את הפרי. 

כמו כן מהווה בית האריזה  תחנת מעבר ומשלוחים (טרנזיט) של פרי, הנארז בשדה על ידי הקוטפים.


בשנת 2010 הושלם תהליך שדרוג בבית האריזה, שכלל הכנסת מערך מיון חדש והוספת אולם ייצור שבו מותקן מערך הקבלה של הפרי, כך שנוצרה הפרדה בין מערך הבירור והאריזה הדורש ניקיון, לבין מערך הקבלה, בו עובר הפרי תהליך שטיפה וניקוי.

בית האריזה קיבל הסמכה של מפעל מזון בתקן בין לאומי BRC.

בית האריזה מספק שירותי מיון אריזה קירור, לוגיסטיקה ושיווק לענפי המטע, אבוקדו וגידולי שדה.

 

את בית האריזה מנהל איציק אלישע ט"ל 050-6000025. 

 






בית האריזה הישן


היבט היסטורי- בית האריזה
בשנות השלושים של המאה ה-20, החלו הנטיעות באיילת השחר. 
תחילתן במטע תפוחים ופרדס במרכז היישוב, במקום בו נמצא כיום הדשא המרכזי. 
האריזה נעשתה בסככה ניידת, ליד מבנה הבית העשירי, בכניסה לקיבוץ.
בתחילת שנות ה-40, החלה הנטיעה בשטחי "המטע הזקן", מצפון ליישוב. 
טרקטורים ועגלות לא היו עדיין, ולכן סככת האריזה הייתה מועברת מחלקה לחלקה, כדי להקל על הובלת הפרי שנקטף אל שולחנות המיון.
בשנות מלחמת העולם השנייה, התקיימה תחרות קשה עם פירות הרי לבנון, והיה צריך לעטוף כל תפוח ותפוח בנייר מיוחד, שישמור על האיכות ויאריך את חיי המדף שלו.
"בית הקירור" הראשון היה ממוקם במרתפים של בתי האבן בראש פינה, שהושכרו לקיבוץ.
ב-1943 – תש"ג – נבנה בית האריזה הישן במרכז המטע. 
מהר מאוד המקום נעשה צר לכמויות הפרי שהניב המטע המתרחב. 
בתחילה הוספו סככות סביב המבנה ואז הוקם מערך מיון עם מסילות לניוד הפרי, במקום הסחיבה הידנית. 
בית הקירור, שנבנה בגורן החקלאית, ליד הרפתות ובתי המלאכה, חייב את העברת בית האריזה לקרבתו. 
היו כבר טרקטורים ומיכלי קטיף מתאימים לשינוע מן המטע אל מקום האריזה.
אגב, סככת האריזה הראשונה נבנתה בשנות ה-50 בשביל איכסון חביות הזיתים, כלומר, "זיתיה". 
מהר מאוד הבינו שהיא מתאימה וחשובה יותר למיון התפוחים והשזיפים. 
בשלב מסויים, שימשה סככת האריזה הגדולה כמקום להקרנת סרטים, לאסיפות קיבוץ, ל"סדר" פסח ולאירועי תרבות וחברה שונים.
בשנות ה-60 פעל בית האריזה באינטנסיביות רבה והוכנסו בו שיכלולים רבים: מונורייל להובלת הקרטונים, מנוף להורדת משטחי תיבות הפלסטיק הלבנים מהעגלות ושינוע מערכי גלגילות ממקום למקום.
תקופה ארוכה, בשנות ה-70, נארז הפרי בקריית-שמונה בת"ג, בית האריזה שהיה משותף לקיבוצי הגליל העליון. 
כתוצאה משיקולים כלכליים, הוחלט להחזיר את המיון לבית, ומתחילת שנות ה-90 פועל בית האריזה שוב במבנה הצמוד לבתי הקירור ועובר שיפוצים ושידרוגים, אחת לכמה שנים, לפי הצורך ודרישת השוק.
בית הקירור, שהוא חלק הכרחי לפעילות בית האריזה, עבר אף הוא תהליכים היסטוריים.
הבית הראשון נבנה עוד בשנות ה-40 לקירור רגיל.
שיטת האוויר המבוקר, הביאה להקמת המבנה הנוסף, שהורחב עם עוד חדרים בשנות ה-70.גם היום, חלק ניכר של הפרי מאוכסן בבית הקירור האיזורי בקריית שמונה. המבנה שלנו משמש לקירור אופרטיבי, זמני, של פרי, לפני ואחרי המיון. בית הקירור הישן משמש כיום למשרדים ומחסנים.

בשנים 2003-2004 הוחלט לשפץ ולהקים בית אריזה המתאים לדרישות הייצוא ומתאים לצרכי המטע. 
היה ברור, שללא בית אריזה מודרני לא ניתן יהיה לפתח את המטע הקיבוץ. 
לאחר קבלת האישור ממוסדות הקיבוץ, החל תהליך השיפוץ, שכלל הריסת המבנה ההיסטורי של בית האריזה ובניית אולם מיון מודרני, ונרכשה מכונת מיון תוצרת עשת איילון. עם גמר התהליך התקבל מתקן העומד בדרישות ותקנים בין-לאומים.
בשנים הראשונות מיינו בעיקר שזיפים, אבוקדו ורימונים לייצוא ולשוק מקומי.
בעקבות נטיעת רימונים בהיקף גדול בשנת 2006 ועם תחילת הניבה של השטחים, היה ברור שהמתקן הקיים לא מתאים למיון רימונים, וכן לא מתאים לטיפול בכמות הפרי הצפויות ממטעי איילת-השחר. בנוסף, עקב התקשרות עם חברת "אֱדוֹם" בכל הקשור לייצוא רימון ודרישות האיכות הגבוהות של הלקוח בחוץ-לארץ, נוצר צורך דחוף להתאים את בית האריזה ומערכת הארגון שלו לצרכים החדשים.
בשנת 2009 התחלף המנהל ובמקביל החל תהליך חיפוש פתרון למיון הרימונים. 
לאחר לבטים רבים הוחלט להתקשר עם חברת "שלח מערכות קיבוץ עלומים" והחל תהליך רכישה והקמה של מערך מיון חדש המתאים לרימונים. 
בנוסף, קיבל בית האריזה הסמכה של מפעל מזון בתקן בין לאומי BRC.