
מה לענף האבוקדו באיילת-השחר ולשנת
2017?
מתחילה לה שנה חדשה, וענף האבוקדו במשקנו
מציין כמה וכמה אבני דרך בהתפתחותו ותרומתו לקיבוץ איילת-השחר ולהרכב צוות העובדים
בו. לפיכך החלטתי לכתוב ולשתף את ציבור הקוראים של היומן.
40 שנה חלפו מאז ניטע מטע האבוקדו הראשון,
ב-1977 באוּם-אל-סוּף, ונקרא "עופרים". זה אירע אחרי 20 שנה מאז חלמנו, לראשונה,
על נטיעת אבוקדו במטע ולא צלחנו אז, את החלטת אסיפת הקיבוץ.
הענף הוקם על-ידי צוות, שהורכב מחברים שיצאו
מגידולי שדה, מהצאן ומענף הנשירים, ונתמך על-ידי ענף המטע. בשנים הראשונות היו קשיי
שיווק, הרכב זנים בעייתי, חוסר ניסיון מקומי וגם ארצי, ותחלופה רבה בצוות העובדים.
לפני 30 שנה הצטרף כותב שורות אלה לצוות
הענף.
לא פשוטות, גם לא קלות היו השנים שחלפו
להתפתחות הענף. היו גם ימים של נפילות, החלטות חיסול, ניסיונות לצרף את מטע האבוקדו,
כחלק מענפי המטע האחרים, וגם עקירות של חלקות. ההנהלות לא תמכו, גם לא עודדו. אולם
הצוות האמין בענף יצוא זה והמשיך, נלחם, הרכיב זנים חדשים והתוצאות לא אכזבו.
היום, 2017, נטועים 620 דונם. בחודש מרץ
ניטע עוד חלקה בג'יפטליק ונגיע לכ-700 דונם. היבול הצפוי לעונה זו הוא מעל ל-1500 טון.
המחירים טובים, הן ביצוא והן בשוק המקומי. ההכנסה הגבוהה מעמידה את הענף בקידמת ענפי
המשק, ועוד היד נטוייה להרחבת הענף, בעידוד ההנהלה של היום.
כאן המקום לספר מעט על הצוות הנוכחי ועבודתו:
זקן הצוות יחגוג השנה את יום הולדתו ה-80.
מנהל הענף (מנחם נופר) חוגג 60. "הנער"
(עוזי הרמן) שגדל בענף, חגג השנה 40. וצעיר העובדים, (זיו חי) שהצטרף אלינו לאחרונה,
חגג 30. אז יש סיבה טובה ויפה לחגיגה ולכתבה
זו.
עוד בצוות יעקב, שגם לו קשר משפחתי לאיילת-השחר,
ואיהב ואחיותיו מסחנין, שאיתנו בצוות כבר הרבה שנים.
גם על העבודה בענף זה רצינו לספר מעט:
עצים בני 40, "זקנים", וגם הצעירים,
שרק ניטעו, צורכים עבודה רבה של גיזום, עיצוב, השקייה ודישון, על מנת שימשיכו להניב
עוד שנים רבות.
מיבול של טונה אחת לדונם, הגענו היום ל-2.5
טון לדונם, והשנה מתקרבים, כנראה, ל-3 טון ממוצע לכל דונם. לראות היום חברים עובדים
עם חליפות גשם, לצד התאילנדים – קוטפים, מובילים וגוזמים במשך חודשי החורף (ומקווים
שיהיו הרבה ימי גשם, רק לא קרות וכפור...) זה לא מראה כה נפוץ.
משום כך, חשבתי שבשנה זו, המתחילה עכשיו,
מותר לנו להתגאות במעשינו ולא להצטנע באי-כתיבה. רציתי לצרף אתכם, חברינו, שנהנים ללקט
וליהנות מפירות האבוקדו במשך כמעט כל חודשי השנה, שתהיו גם אתם שותפים בגאוותנו.
ולא ניתן לסיים כתבה זו מבלי לציין את הדורות
הרבים של בני המשק, שעבדו איתנו בשנים בהן היו ימי עבודה בתקופת בית-הספר. הם תרמו
להתפתחות הענף והתחנכו לעבודה בצוות ולעבודה בכלל, ושומרים עד היום על קשרים עם הצוות
הוותיק.
אני רוצה לסיים רשימה זו באיחולים לבריאות
והחלמה לזיו תירוש, שעבד עמנו בצוות. מאחלים שנה חקלאית יפה. פורייה וגשומה לכל ענפי
המשק ותרומה נאה לכולנו.
בשם
צוות האבוקדו – זהר בר-נץ